Dobrodošli na GS PUT
Pretraga
Dobrodošli na GS PUT
 
 


 
 
S a d r ž a j

 
 

 
 
Sve nam više verujete

MesecPoseta
Januar (15703)
Februar (16529)
Mart (27571)
April (53551)
Maj (80625)
Jun (72916)
Jul (79763)
Avgust (96864)
Septembar (123575)
Oktobar (144983)
 
 

 
 
Vesti

·Predsedništvo SPS o učešću u Vladi
·Konsultacije kod Nikolića o Vladi
·Pokret za federalizaciju Ukrajine
·Čanak nezadovoljan odlukom Tadića?
·Više abortusa nego rođenih beba
·Na današnji dan, 17. april

pročitaj više...
 
 

 
 
UGS "Nezavisnost" u štampi

·OK radio: Mitić na čelu Ujedinjenih sindikata
·RTS: Čanak predsednik Socijalno-ekonomskog Saveta
·B92: Nezavisnost Vučiću: Najave bez mera
·Danas: Fond PIO usvojio Izveštaj o radu
·Dnevnik: Spremni na ustupke, ali ne na štetu radnika
·Beta: Sindikati popuštaju kod isplata otpremnina
·RTS: Sindikati popuštaju kod isplata otpremnina
·RTV: Sindikati popuštaju kod isplata otpremnina
·Mondo: Sindikati popuštaju: "Kraće" otpremnine, duži rad
·B92: Otpremnine samo od poslednjeg gazde

pročitaj više...
 
 

 
 
Besplatan prostor na internetu

 
 

 
 
Aktuelnosti:


 
 


 
  Aktuelnosti Aktuelno: AGROŽIV - prekinut štrajk

Sindikat NEZAVISNOST Kompanija za proizvodnju mesa Agroživ a.d. iz Žitišta prekinuli su štrajk jer su sa direktorom te kompanije Predragom Amižićem i predsednikom Opštine Žitište Mitrom Vučurevićem postigli dogovor

 

“Dobili smo ponudu da nam isplate, ne zarade, već novčanu pomoć, u iznosu od 10.000 dinara i bonove. To su bonovi za kupovinu u našim prodavnicama u vrednosti od 5.000 dinara i za kupovinu u nekim od trgovinskih lanaca, takodje u iznosu od 5.000 dinara" rekao je agenciji Beta glavni poverenik sindikata "Nezavisnost" Jovica Katić.
On je kazao da je radnicima obećano da će tu pomoć dobiti do četvrtka, 17. aprila, naglasivši, da će, ukoliko se to ne desi, radnici, kojima poslodavac duguje tri zarade, ponovo stupiti u štrajk.
 
 
  GS PUT `NEZAVISNOST`
(Pročitaj još... | 2192 bajtova ukupno | Aktuelno | )
 

 
  Aktuelnosti Aktuelno: Dobro je sto je povucen Zakon o radu

NTERVJU: BERNADET SEGOL, generalni sekretar Evropske konfederacije sindikataDobro je što je povučen zakon o radu

Ako želite da imate održiv sistem i volite svoj narod, onda nećete sprovoditi ekonomsku politiku koja favorizuje isključivo kapital

(Foto Dragan Jevremović)

Glas sindikata mora da se sluša, osnovna je poruka sa kojom je u posetu Srbiji došla Bernadet Segol, prva žena generalni sekretar u istoriji Evropske konfederacije sindikata (EKS). Posle jutarnjih konsultacija sa liderima Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost”, Ljubisavom Orbovićem i Branislavom Čankom, na čiji poziv i boravi u Beogradu, Segolova je juče imala sastanke sa predsednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem, i prvim zamenikom Aleksandrom Vučićem. U pauzi između ovih susreta, šefica organizacije koja okuplja najveće sindikate iz 36 evropskih zemalja, razgovarala je sa novinarima „Politike”.


 
 
  GS PUT `NEZAVISNOST`
(Pročitaj još... | 6428 bajtova ukupno | Aktuelno | )
 

 
  Sindikalne vesti Aktuelno: ŠTRAJK UPOZORENJAŠTRAJK UPOZORENJA U Srbiji je dana 23.01.2014. godine, u organizaciji Ujedinjenih Granskih Sindikata NEZAVISNOST i Saveza samostalnih sindikata Srbije održan jednočasovni štrajk upozorenja. Radnici u Srbiji štrajkovali su u periodu od 11:00 do 12:00 časova, nakon čega je s početkom u 13:00 , održana zajednička konferencija za novinare reprezentativnih sindikalnih centrala. GS PUT NEZAVISNOST uspešno je realizovao odluku o organizaciji štrajka upozorenja i doprineo da se povuče iz procedure nacrt Zakona o radu. Organizacije sindikata koje pripadaju GS PUT NEZAVISNOST su u velikom broju organizovale jednočasovni štrajk upozorenja. Značajna je činjenica da je štrajk uspešno organizovan u velikim privatnim srpskim preduzećima i multinacionalnim kompanijama.
 
 
  GS PUT `NEZAVISNOST`
(Pročitaj još... | 1289 bajtova ukupno | Aktuelno | )
 

 
  Aktuelnosti Aktuelno: Saopštenje za javnost dve reprezentativne sindikalne centrale


 
 
  GS PUT `NEZAVISNOST`
(Pročitaj još... | Aktuelno | )
 

 
  Ciljevi i zadaci GS PUT: GS PUT REALIZOVAO AKCIONI PLAN O BZR


 
 
  GS PUT `NEZAVISNOST`
(Pročitaj još... | 2197 bajtova ukupno | GS PUT | )
 

 
  Aktuelnosti Aktuelno: Pokrajinski socijalno-ekonomski savet razmatrao predlog budžeta APV za 2014. god

U skladu sa novouvedenom praksom, Pokrajinski socijalno-ekonomski savet je razmatrao predlog pokrajinskog budžeta za narednu godinu, koji su obrazložili predstavnici Vlade AP Vojvodine. Predlog pokrajinske skupštinske odluke o budžetu AP Vojvodine za 2014. godinu, Vlada Vojvodine je utvrdila na sednici od 20. decembra i, kao jedan od partnera u socijalnom dijalogu na nivou Pokrajine, istog dana ga dostavila Pokrajinskom socijalno-ekonomskom savetu.

 

Predsedavajući Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta Slavko Vlaisavljević istakao je da se na taj način prvi put daje prilika da svoje primedbe iznesu i oni "koji pune budžet" i izrazio žaljenje što se na republičkom Socijalno-ekonomskom savetu ne razmatra republički budžet, odnosno što se ne da prilika socijalnim partnerima na nivou Republike da razgovaraju o ovoj temi.


 
 
  GS PUT `NEZAVISNOST`
(Pročitaj još... | 3540 bajtova ukupno | Aktuelno | )
 

 
  Aktuelnosti Aktuelno: Održan okrugli sto pod nazivom ,,Od proletarijata do prekarijata"
U Skupštini AP Vojvodine, održan je okrugli sto pod nazivom ,,Od proletarijata do prekarijata - ,,Fleksibilizacija“ zaposlenih i mladih, ludizam, populizam i marginalizacija sindikata“ u organizaciji Vojvođanske politikološke asocijacije uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova. Pokrajinski sekretar za privredu Miroslav Vasin obratio se skupu eminentnih predstavnika nevladinog sektora, političkih i obrazovnih institucija, kao i predstavnicima sindikata.

,,Ovaj veoma značajan skup otvara mnoštvo različitih tema u pogledu socijalne politike ističući značaj i neophodnost socijalnog dijaloga u svakodnevnom životu i u pogledu donošenja odluka, stoga ovaj skup predstavlja jedan u nizu sličnih tematskih okruglih stolova. Inicijativa koja se danas pokreće pripada svima. Danas raspravljamo o pojedinim pojavama sa kojima je naše društvo suočeno. Svakodnevni problemi nas odvajaju od one plemenite aktivnosti koja podrazumeva iznalaženje najboljih rešenja razmišljanjem. Svaka od današnjih teza zaslužuje posebno razmatranje sa teorijskog, praktičnog i iskustvenog aspekta. Na današnjoj sednici Pokrajinskog socijalno ekonomskog saveta smo predočili nacrt budžeta za 2014. godinu, čime smo uveli pozitivnu praksu u stvarnost, jer smo tokom 2013. nastojali da podignemo socijalni dijalog na viši nivo, jer on predstavlja najstariju evropsku tekovinu“, istakao je sekretar Vasin i naveo da se Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova svakodnevno bavi pitanjima privrede i zapošljavanja, te sprovodi aktivne mere za njihovo poboljšanje i unapređenje.


 
 
  GS PUT `NEZAVISNOST`
(Pročitaj još... | 4097 bajtova ukupno | Aktuelno | )
 

 
  Aktuelnosti Aktuelno: DOSTA! - Protest 27.09.2013.


 
 
  GS PUT `NEZAVISNOST`
(Pročitaj još... | 2500 bajtova ukupno | Aktuelno | )
 

 
  Aktuelnosti Aktuelno: NECU VISE DA CUTIM – PROTESTNA SETNJA BEOGRAD 27. septembar

NEĆU VIŠE DA ĆUTIM – PROTESTNA ŠETNJA BEOGRAD 27. septembar

Glavnog odbora GS PUT NEZAVISNOST na sednici koja je održana 12.09.2013. godine je imao na dnevnom redu Strategiju delovanja UGS NEZAVISNOST do kraja 2013. godine i analizirao učešće povereništava u realizaciji kampanje DOSTA!!!

  /klikni na sliku za uvećanje/

GS PUT

Zaključeno je da bez učešća svih sindikalnih aktivista nećemo uspeti da skrenemo pažnju javnosti na značaj i ulogu sindikata u novim tržišnim uslovima kada je radna snaga opet postala roba kojoj svaki dan pada cena. U društvu gde je više nezaposlenih od onih koji rade, stvara se plodno tlo za nekažnjeno šikaniranje, beskrupuloznu eksploataciju zaposlenih i isplatu ponižavajućih zarada. Ukoliko ne želimo da takav svet i takvo shvatanje rada ostavimo svojoj deci, moramo još danas da učinimo koliko možemo - da izađemo na protest, izrazimo svoje neslaganje sa postojećim stanjem i podsetimo političare i građane koliko sindikati mogu biti jaki i uticajni.

Posebno je naglašeno da nastavak kampanje DOSTA!!! zavisi od broja okupljenih sindikalaca 27. septembra na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, tako da ova bitka ne sme biti izgubljena usled malog odziva članstva. Podsećamo na uspehe svetskih sindikata koji su zahvaljujući masovnosti na protestima uspeli da ostvare bar deo svojih zahteva.

Članovi Glavnog Odbora su se obavezali da će prisustvovati protestu jer samo aktivnim sindikalnim angažovanjem  se mogu zboriti za zaštitu prava i bolji položaj zaposlenih, veće zarade, čime će porasti i ukupan uticaj sindikata.

U drugom delu sednice Glavnog odbora se u skladu sa Akcionim planom razmatrala tema „Priprema zakona o bezbednosti na radu i podzakonskih akata“  po projektu u saradnji sa srodnim sindikatima iz Norveške. Uvodničar je bila Vera Kondić, stručni saradnik UGS NEZAVISNOST  za BZR, zabranu diskriminacije i mobinga.

 

GS PUT GS PUT
 
 
  GS PUT `NEZAVISNOST`
(Pročitaj još... | Aktuelno | )
 

 
  Dosta, ali kako?

DOSTA, ALI KAKO?

 

Prva etapa kampanje DOSTA završena je uspešno, posmatrano iz nekih uglova, čak veoma uspešno. Otkrili smo i neke interne slabosti naše organizacije, ali, ono što smo otkrili, bolje reći, potvrdili, o Srbiji je poražavajuće. 

Srbija je, nažalost, prilično smušena improvizacija nekolicine privatnih i grupnih interesa, koji kada funkcionišu dopunjujući se, donekle ublažavaju sliku rasula, ali, kada su makar i malo suprostavljeni, makar i na tren, rezultat je eksplozija haosa čija snaga zavisi od vrednosti sukobljenih interesa. Zbir svih ovih haosa i njihovih povremenih uzajamnih potiranja, počiva na tri stuba prinude, dva klasična i jedan novi. Klasični su aparati države sa ustavnim ovlašćenjima primene prinude, ovde nebitno koliko se u kojoj situaciji može naći potrebne legalnosti, a, novi stub čine mediji. Haotično uređena društva koja obezbeđuju svoje funkcije, posebno komunikacije sa svojim članovima, pretežno uz pomoć ovih stubova,  nikada se i nigde nisu nazivala demokratskim.

Imajući kao podlogu veštački izgrađene pluralizme, kako sindikalni, tako i politički, mediji veoma uspešno obavljaju svoju funkciju vršenja prinude na građane. Ta prinuda je sofisticirana, ali ne zato što su, nedajbože, mediji sofisticirani, već zato što je ovde sredstvo prinude ili nevidiljvo ili jedva vidljivo. Konačno, pošto je reč o prinudi da nešto znaš ili ne znaš, rezultat toga – političko, ekonomsko, ideološko, pa čak i opredeljenje pojedinca za određenu vrstu kulturnih potreba, pojavljuje se kao njegova autohtona odluka. On ne zna da je ona iznuđena serijom uskraćivanja informacija, njihovog usmeravanja ili iskrivljavanja, on ne zna da mu je subkultura odjednom postala bliža od temeljnih kulturnih vrednosti zato što su mu je mediji predstavili kao dostupniju proizvod i, što je najgore, stalnim ponavljanjem ponude,  kao potrebniji. Sve to zajedno, subkultura, koja već u sledećoj generaciji postaje neprikosnovena mera, lažni politički, socijalni i ekonomski pluralizmi, koji već u prvoj generaciji, dakle, odmah posle puštanja u opticaj, stvaraju osećaj potpune društvene obamrlosti, jer je sve pluralno, pa i beda i očaj, i kontinuirano širenje jaza između realnog i umišljenog, glavni su sastojci aktuelne srpske tragedije. To znači da će srpski politički pluralizam, zbog ugrađenih singulariteta, ko god da osvoji vlast, uvek davati iste vlade, koje opet, dalje, kakve god promene da izvikuju, sebe ili društva, nužno će sve to završavati uzimanjem svog lika iz ogledala. Pluralizam koji tržišna ekonomija nosi kao glavnu odrednicu, u Srbiji se svodi na pluralno preduzetništvo, koje se, pre ili kasnije, može definisati jedino kao veoma bliska porodica tajkuna i političara. To. dakle, nije tržište, ali nije ni socijalistička ekonomija, jer su za to potrebni korporativni, a ne porodični odnosi. Zato je nebitno da li ćete ili nećete rekonstruisati vladu, jer, što god da uradite, uvek se vraćate na početak. Isto je i sa istragama i hapšenjima tajkuna, šta vredi, porodica ostaje na slobodi. Besmisleno je istraživati 24 privatizacije, kada nijedna nije valjala, jer pored kriminala, u procesu privatizacije najveća mana je upravo njen koncept, dakle, to je utkano i u one retke privatizacije u kojima nije bilo kriminalnih radnji. 
 
  GS PUT `NEZAVISNOST`
(Pročitaj još... | 5560 bajtova ukupno | )
 

 
 

UGS ''NEZAVISNOST''
 
 

 
 

IUF - UITA - IUL
 
 

 
 

EFFAT
 
 

 
 
Sindikalna škola

 
 

 
 
.

 
 

 
 
Anketa

Treba li sindikati da se bave politikom?

Da
Ne
Ne znamRezultat
Upitnik

Glasova 154
 
 

 
 
Arhiva tekstova

11.09.2013 18:08:18
· Dosta, ali kako?
02.09.2013 19:48:11
· DOSTA! - Završni proglas UGS "Nezavisnost"
28.08.2013 17:32:48
· Proglas - GS PUT NEZAVISNOST
28.08.2013 17:25:24
· Proglas GS Trgovine Nezavisnost
22.08.2013 18:32:47
· OKUPIRAJMO SRBIJU
20.08.2013 12:46:12
· POCINJE KAMPANJA "DOSTA!"
09.08.2013 11:02:53
· Norveški sindikalci u AD "Dragan Markovic"
15.07.2013 13:56:17
· Zaposljavanje mladih - Vi se pitate!!!
05.07.2013 11:24:37
· ANTIKRIZNE MERE VLADE RS -KOMENTAR I PREDLOZI AKTIVNOSTI–
05.07.2013 11:21:49
· ŠTEDNJA KAO RAZVOJNA POLITIKA

Stari članci
 
 

 
 
Posete od 1. 3. 2009.

free counters
 
 

 
 
S.O.S.


 
 

 
 
Korisni linkovi

 
 


 
 


GS PUT "Nezavisnost"

PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Strana generisana: 0.17 sekundi