Zaključen Kolektivni ugovor kod poslodavca CARNEX d.o.o. Industrija mesa Vrbas

Zaključen Kolektivni ugovor kod poslodavca  CARNEX d.o.o. Industrija mesa Vrbas

U Industriji mesa CARNEX d.o.o. iz Vrbasa i pored vanrednog stanja, u toku marta i aprila, vođeni su pregovori o zaključivanju Kolektivnog ugovora kod poslodavca.

Nakon inicijative za pregovore o zaključivanju kolektivnog ugovora, koju su 09.03.2020. uputili reprezentativni sindikati kod poslodavca : sindikat NEZAVISNOST CARNEX i SAMOSTALNI SINDIKAT CARNEX, i prihvatanja inicijative od strane poslodavca, započeti su pregovori. Pri kraju pregovora, uključio se i treći reprezentativni sindikat Radnički Sloga Karneks. 

Veći deo progovora se vodio oko najvažnijih odredbi Kolektivnog ugovora : zarade, kriterijumi za utvrđivanje trajanja godišnjeg odmora, bezbednost i zdravlje na radu, period važenja Kolektivnog ugovora, odredbe o  poštovanju radne obaveze i discipline itd. I pored toga što su sve vreme vođeni elektronskim putem, pregovori su bili sadržajni, razmenjeni su brojni argumenti “za i protiv” i analizirani su podaci od značaja za ekonomsko-socijalni položaj zaposlenih. 

“Koplja su se najviše lomila” oko kriterijuma za utvrđivanje trajanja godišnjeg odmora, a u vezi sa načinom i procentom povećanja zarada, pre ovih pregovora,vođen je  postupak mirnog rešavanja kolektivnog radnog spora. I pored neslaganja oko pojedinih pitanja, sve je proteklo u atmosferi uvažavanja i kulture dijaloga, što je 24.04.2020.  rezultiralo potpisivanjem Kolektivnog ugovora od strane predstavnika reprezentativnih sindikata i direktora CARNEX-a Shrestha Mohana, koji je rukovodilac divizije MK Meat kao dela  MK Group. 

Kada se uzme u obzir ukupan kontekst, (umereno) smo zadovoljni postignutim  kompromisom – pre isteka roka važenja zaključen je novi Kolektivni ugovor na period važenja od dve godine, zarade su od 1. aprila povećane za 7 %. U svim ostalim odredbama, zadržan je isti, stečeni nivo prava radnika CARNEX-a. Od 2003.godine ovo je osmi Kolektivni ugovor, koji zaključuju  predstavnici sindikata NEZAVISNOST CARNEX.

Treba napomenuti da, od uvođenja vanrednog stanja, CARNEX posluje redovno – šta više u martu su zabeleženi dobri rezultati poslovanja. Poslodavac je reagovao na epidemiju virusa corona, osnivanjem kriznog štaba i preduzimanjem adekvatnih mera preventive i zaštite. Za sada među zaposlenima nema zaraženih i obolelih, a u vezi sa praćenjem krize održava se komunikacija predstavnika poslodavca i predstavnika zaposlenih u Odboru za bezbednost i zdravlje na radu. 

Categories: Uncategorized

No Comments

Post a Comment