Šta smo mi to juče podržali?

Drage koleginice i kolege,

kasno sinoć slučajno sam na programu Radio i televizije Srbije video vest da su socijalni partneri na sednici Socijalno-ekonomskog saveta  podržali Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju. Mislio sam da gubim razum.

Notorna laž. Oba reprezentativna sindikata su podržala konačno stavljanje van snage, ili lepše rečeno ukidanje neustavnog zakona iz 2014. kojim su smanjene sve  penzije iznad „raskošnih“ 25 000 dinara.

Ne, naravno  i donošenje po ubrzanoj, „udarničkoj“ proceduri  novih „zakonskih“izmena.

Trebalo je da  Zakonom u nekoliko članova ukinu sopstvenu bahatost. Umesto toga  oni silujući procedure,  donose zakonske izmene sistemskih propisa kojim, protiv volje sindikata, zadržavaju, uz kozmetičke promene, penalizaciju i doživotno kažnjavanje ljudi koji su prevremeno otišli u penziju,  sužavajući i dalje prostor beneficija za zaposlene. Kao da su penzije takve da su svi potrčali da ih prevremeno ugrabe.

Granice licemerja i produkovanja lažnih vesti su očito neizmerne. Pošto su istu vest preneli i drugi mediji sa nacionalnom frekvencijom mogu misliti šta o nama sada misle naše članstvo, penzioneri i drugi građani.

Takva koordinirana aktivnost vodi me zaključku da za to što će biti vest, recimo,  na javnom servisu građana ne odlučuje ni direktor RTS Dragan Bujošević, inače moj kolega sa fakulteta, već neki anonimni koordinacioni centar  kome je bilo mnogo i jedna moja rečenica oko Zakona.

Ne znam šta će uraditi Samostalci ali mi nećemo ćutati i učestvovati u ovoj perverznoj manipulativnoj igri.

Vaš Zoran

Izvor: nezavisnost.org

No Comments

Post a Comment