ISTRAŽIVANJE: Čak dve trećine Srba mrze da idu na posao

gs1

Gotovo dve trećine zaposlenih u Srbiji ne voli da ide na posao, a više od polovine njih radi i vikendom i smatra da nisu pošteno plaćeni.

Ovo je rezultat velikog istraživanja specijalizovanog sajta “Ogledalo firme” koje je tokom prošle godine obuhvatilo zaposlene u više od 7.000 kompanija u Srbiji. Nezadovoljstvo poslom usko je povezano sa visinom plate čija je prosečna vrednost u tim firmama 300 evra.

– Finansijski razlog je najveći pokretač da li neko voli da ustane i ode na posao. Što nas naravno i ne čudi – kaže Aleksandar Trninić sa ovog sajta.\

Međutim, analiza je pokazala da su Srbi čak i vredniji od mnogih stanovnika Evropske unije, pošto više od polovine ovdašnjih radnika ide na posao i vikendom.

– To pokazuje da više od 50 odsto zaposlenih u Srbiji radi nedeljno bar 50 sati. Daleko više radimo nego, na primer, Francuzi koji na poslu provedu 35 sati nedeljno. A imamo neuporedivo manje plate, što je ironija – ističe Trninić.

gs

S druge strane, poslodavci nisu baš toliko bahati, pošto tek svaki deseti radnik u Srbiji ne prima platu na vreme i nije prijavljen u firmi. Ipak, stare prevare nisu skroz iskorenjene.

– Svaki treći zaposleni nije prijavljen na punu platu, što znači da država nije pronašla dobar mehanizam za proveru isplata – objašnjava Trninić.

U Uniji poslodavaca nisu iznenađeni rezultatima istraživanja o stavovima radnika u Srbiji.

– Kada ne budemo rekorderi u visini poreza i doprinosa na plate, a povećamo BDP, imaćemo više prijavljenih na punu platu, koja će biti veća – kaže Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca.

Izvor: www.blic.rs

No Comments

Post a Comment